Zaujímavé akcie

Späť

Vstup na Šimonku

Pri príležitosti osláv SNP sa každoročne v poslednú augustovú sobotu koná Výstup na Šimonku.

Hermanovská biela stopa

Medzi už tradične konané akcie patrí Hermanovská biela stopa. Termín akcie nie je pevne stanovený a stanovuje sa aktuálne podľa snehových podmienok.

Cyklotúra po Slanských Vrchoch

Akcia sa koná pod záštitou Združenia cestovného ruchu Ekovalali. Trasa cyklotúry sa každý rok mení.

Off Road Hermanovce nad Topľou

Akcia vznikla v roku 2010 spontánne, ako stretnutie nadšencov OFF ROAD. Nielen učastníkov preteku, ale aj divákov prekvapila svojou výbornou atmosférou. Preto sa akcia v roku 2011 za ešte väčšej účasti zopakovala. Samozrejme, ďalšie stretnutie sa plánuje v roku 2012.

Ak by viedla cesta do neba, vyšli by sme aj tam

Logo OFF ROAD Hermanovce n/T 2011

V lokalite Dúbrava v Slanských vrchoch sa stretli majitelia terénnych aut, ktorí sa zúčastnili na druhom ročníku OFF ROAD Hermanovce 2011. Ako uviedol organizátor podujatia Jozef Andrek, spolu s priateľmi sa nechali inšpirovať podobnými akciami organizovanými vo viacerých častiach Slovenska. „O tomto type akcie sme sa dozvedeli z médií a keďže vôňa benzínu nám nie je cudzia, rozhodli sme sa zorganizovať niečo podobné i u nás. Najskôr sme sa však museli dohodnúť s majiteľmi súkromných pozemkov, kde sa jazdilo a aj preto sa im chcem poďakovať, že nám vyšli v ústrety,“ zdôraznil na úvod J. Andrek.

V premiére sa off roadovej fiesty zúčastnilo tridsaťdva majiteľov aut, no tento rok ich do Hermanoviec prišlo päťdesiatosem. Každý z účastníkov dostal okrem občerstvenia aj tričko a vlajku. „Priznám sa, nečakali sme takýto záujem a nechali sme urobiť menej spomienkových predmetov. Sľubujem, že ich necháme dorobiť a každému ich zašleme dodatočne domov,“ vysvetľoval s úsmevom J. Andrek.

Plagát OFF ROAD 2011

OFF ROAD Hermanovce 2011 odštartovala exhibičná jazda. Pravá skúška však prišla až s jazdou v lese, kedy v extrémnych podmienkach dostali zabrať auta a na svoje si prišli aj vodiči. Na trati dlhej dva a pol kilometra nechýbali ostré zrazy, rúbaniska, či úseky s hlbokým blatom. Diváci si najviac zábavy užili tesne pred cieľom, kde sa väčšina musela spoľahnúť iba na pomoc traktora, pretože iná cesta cez mimoriadne rozbahnený terén neviedla. Všetci jazdci potvrdili, že off roadoví nadšenci tvoria jeden kompaktný tím. Ak nástrahy trate nezvládla technika, nastúpili s podanou rukou o pomoc ostatní. Pokiaľ príroda vystavila slabším strojom stopku, kolegovia na výkonnejších autách ich ihneď vytiahli a vrátili späť na cestu. Fanúšikovia pri trati sa mohli kochať nielen najmodernejšou technikou, ale tiež viacerými veteránmi. „Na trať sme vyslali dva traktory, aby v prípade potreby pomohli vytiahnuť autá. Na prvom mieste je u nás bezpečnosť a z toho dôvodu nejazdíme na čas, ale iba pre radosť z jazdy v náročných podmienkach. Okrem toho sme chceli ponúknuť ľuďom zážitok, čo verím, že sa nám podarilo,“ uviedol J. Andrek.

Najviac pozornosti pútali členovia QuOFF ROADattro Teamu so skúsenosťami z výjazdov do rumunských Karpát. Na spoločné tripy chodí 5 – 6 posádok a ako dodal Stanislav Lešo z Pečovskej Novej Vsi, v Rumunsku ich okrem nedotknutej prírody zaujali aj miestni ľudia a ich pragmaticky skromný životný štýl. „Rumunsko je asi posledná krajina, kde sa dá jazdiť bez obmedzenia. Karpaty sú krásne neporušené hory a dá sa v nich vidieť naozaj veľa pekného. Pre nás je to iný svet, pretože i ľudia tam žijú úplne inak. Bývajú v skromných podmienkach bez technických vymožeností, spoliehajú sa na to, čo vypestujú alebo vychovajú, no na druhej strane sú milí, otvorení a rozdelia sa o posledné. Vďaka off roadu sme spoznali nové regióny, či už na Slovensku alebo v Rumunsku a zážitky z ciest sú pre nás nezabudnuteľné,“ opísal svoje dojmy S. Lešo.

Off roadovú vášeň považuje S. Lešo za diagnózu, ktorej, podľa neho, prepadne každý, kto má rád silné autá, jazdu v teréne a prírodu. „Celý off road je o tom, čo dokáže auto a čo dokáže človek. Každá z jázd preverí obidvoch. Terén v akom jazdíme si nevyberáme, lebo všetko, čo sa nám postaví do cesty má niečo do seba a čím náročnejšia trať, tým viac nás to motivuje. Napr. naposledy sme sa vo Vyšnom Slavkove spúšťali s našim 2,5 tonovým autom po skalnatom úseku dlhom 1,2 km alebo sme vyšli hore zrazom, po ktorom by sa človek nevybral ani peši. Ak by viedla cesta do neba, vyšli by sme aj tam,“ poznamenal na záver S. Lešo.

Prvé stretnutie Off Road v našom okrese

V dňoch 16.-17. 10. 2010 sa v Hermanovciach n.T. v časti Dúbrava, uskutočnilo vôbec prvé stretnutie OFF ROAD automobilov v našom regióne. Zúčastnilo sa ho 31 jazdcov na autách rôznych kategórii. Najmladší jazdec mal 19 rokov, najstarší 62 rokov. Najstaršie vozidlo bolo zo 50-tych rokov, ale našli sa aj úplne nové SÚV autá. V plnej miere platilo, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa, a tak sa víťazom stal každý účastník. Organizátorov stretnutia potešila nielen hojná účasť, dobré počasie, ale hlavne vynikajúca nálada. Po skončení jázd čakalo na všetkých jazdcov pečené prasiatko, guláš a občerstvenie z rúk kuchárov Petra Koscelníka a Róberta Kačkoša. Nechýbala ani bohatá tombola. Účastníci stretnutia sa dohodli, že radi by túto akciu zmenili na tradíciu a najbližšie stretnutie by chceli zorganizovať už túto zimu. Organizátori akcie by sa týmto chceli poďakovať sponzorom akcie: firmám Savels, Staviteľ, OcÚ Hermanovce n.T. a jednotlivcom Vladovi a Ľubovi Baranovi, Pavlovi Vasilišinovi, Ing. Jánovi Krivákovi, Viktorovi Magovi a poďakovanie patrí aj vlastníkom pozemkov, na ktorých sa akcia uskutočnila.